topheader2
Mormors Våfflor med jordgubbssylt och grädde. Mums!

Mormor Sveas våfflor

Detta våffelrecept har min släkt använt i generationer. Min mamma Svea gjorde dessa våfflor till mig och jag har gjort dom till mina barn och nu gör mina barn dessa till sina barn. Det är väl bevis för att det är ett superbra recept på våfflor!

Ingredienser

4 st ägg
1-2 krm salt
2 msk strösocker
1 ½ dl vatten
4 ½ dl mjölk 3%
6 dl vetemjöl
1 ½ tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1 dl smält smör

En hög med nygräddade våfflor och en burk hjortronssylt
En hög med nygräddade våfflor och en burk hjortronssylt

Gör så här

  1. Vispa ägg, salt och socker ordentligt.
  2. Häll i hälften av mjölken och vattnet. Bäst slutresultat blir det om mjölken är rumsvarm.
  3. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker separat och vispa sedan ner mjölblandningen i smeten. Smeten ska bli helt slät så det är enklast att använda en elvisp.
  4. Blanda ner den resterande mjölken och allra sist det smälta smöret.
  5. Grädda i våffeljärn.
  6. Lägg de nygräddade våfflorna på ett galler så behåller de sin sprödhet längre.

 

Den 25 mars kallas för våffeldagen – då gräddar vi frasiga bakverk som vi äter med grädde och sylt. Våfflor är kända i Sverige sedan 1600-talet, men sedvänjan att äta sådana just den 25 mars, på Marie bebådelsedag, bygger faktiskt på ett missförstånd. I kyrkoåret firas denna dag (i Svenska kyrkan flyttad till närmaste söndag) till minne av att jungfru Maria fick veta att hon skulle föda en son, Jesus. I folkmun kallades dagen ofta vårfrudagen. På vissa ställen skedde en språklig sammanblandning och man började istället säga »våffeldagen». På så vis uppstod traditionen att äta våfflor den 25 mars.
Källa: www.popularhistoria.se

Serveringsförslag

Servera de nygräddade våfflorna med:

  • Färska bär
  • Sylt
  • Vispad grädde
  • Nutella
  • Sirap

 

LCHF våffelrecept

Du som äter enligt LCHF hittar ett riktigt bra våffelrecept utan socker och vetemjöl på den här sidan. :)

Våfflor med hjortronsylt
Våfflor med hjortronsylt