"Hela världens kaka"
Så hette den här kakan när jag gick i Husmodersskolan i Degerfors 1962. Det är nostalgi varje gång jag bakar det som nu kallas för "Kärleksmums".
/Inger
Detta är ett jätteenkelt recept på kärleksmums och gräddas i en långpanna med lite mindre mått. Har du en fullstor långpanna (innermått 33x43cm) rekommenderar jag dig att göra 1,5 sats för att kakorna ska få fin höjd och glasyren skall räcka ordentligt.
Ingredienser
Kaka:
2 st ägg
255 g strösocker
1½ dl mjölk
270 g vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
2 msk kakaopulver
150 g smält smör
Glasyr:
250 g florsocker
4 msk (52 g) smält smör
3 msk kallt kaffe
1 msk kakaopulver
2 tsk vaniljsocker
Till garnering:
Kokosflingor eller strössel
Gör så här
- Vispa ägg och socker pösigt
- Häll i mjölken
- Blanda mjölet med bakpulver, vaniljsocker och kakao och ha i blandningen i ägg/mjölk-smeten
- Tillsätt det smälta smöret
- Häll smeten i en smord långpanna (gärna en med löstagbar kant)
- Grädda kakan i mitten av ugnen i 200-225° i ca 10-15 minuter. Medan kakan gräddar blandar du ihop alla ingredienser till glasyren.
- Prova om kakan är klar (torr) med en tandpetare och ta ut kakan ur ugnen
- Bred på glasyren när kakan fortfarande är varm.
- Garnera med kokos eller strössel.
- Låt kakan kallna helt
- Skär kakan i rutor
Kakorna går utmärkt att frysa. Jag brukar lägga smörgåspapper mellan kakorna så att det är lätt att ta ut så många frysta kakor man önskar när man skall fika.