topheader2

SMÖRGÅSGIFFLAR

Ingredienser, ca 30 st

50 gr jäst
50 gr smör
5 dl mjölk
½ tsk salt
1 msk strösocker
780 gr vetemjöl

Till pensling: uppvispat ägg
Garnering: vallmofrön

Gör så här:

  • Smula sönder jästen i en bunke.
  • Smält smöret i en kastrull, häll i mjölken och låt den bli ljummen.
  • Häll den ljumma mjölken över jästen och rör så att den löser sig.
  • Tillsätt salt, socker och största delen av vetemjölet.
  • Arbeta degen kraftigt i bunken tills den blir blank och smidig.
  • Tillsätt resten av mjölet efter hand. 
  • Täck degen och låt den jäsa till dubbel storlek, ca 30min.
  • Ta upp degen på mjölat bord och knåda den tills den är smidig.
  • Dela degen i 4 delar. Kavla ut varje del till en rund kaka och sporra var och en i 8 trekanter.
  • Rulla varje trekant till en giffel. Börja med den bredaste delen och lägg giffeln på plåten så att tippen kommer under giffeln.
  • Lägg gifflarna halvmåneformade på smorda plåtar.
  • Sätt ugnen på 250 grader 
  • Låt gifflarna jäsa övertäckta med duk till nästan dubbel storlek, ca 30 min.
  • Pensla med uppvispat ägg och strö över vallmofrön.
  • Gradda i mitten på ugnen ca 12 min tills gifflarna fått fin färg
  • Låt gifflarna kallna på galler under duk.