topheader2

FYRA STORA MATBRÖD

Ingredienser

2 kg rågsikt, spara 3 dl till utbakning.
2 paket torrjäst
4 msk socker
1,5 msk salt
1 dl matolja
12,5 dl varmt vatten

Pensling: ägg

Gör så här

Blanda rågsikt, torrjäst, socker (kan uteslutas) och salt noga i en stor bunke eller gryta. Tillsätt olja (eller smör) och vatten och rör ihop degen lätt. Om du har en hushållsassistent kan du köra degen i denna. Arbeta sedan degen på ett bakbord och knåda den med resten av mjölet. Ta lite mjöl i taget så att degen blir färdigknådad när mjölet är slut.

Forma degen till 4 bröd och lägg dem i en smord långpanna. Platta ut bröden en aning och låt dem jäsa under bakduk ca 30 minuter.

Snitta ytan lätt med mjölad kniv när bröden är färdigjästa.
Pensla med uppvispat ägg och grädda i 175° C på nedersta falsen ca 1 timme.
Är du osäker på när bröden är klara kan du testa med en stektermometer, de ska vara minst 97 grader innan du tar ut dem ur ugnen.

Låt bröden kallna på galler utan bakduk.
Dela med kniv eller bryt försiktigt isär brödet till 4 limpor.

Tips!
Jag brukar lägga bakplåtspapper emellan bröden, då är det lättare att bryta isär dem när de gräddat klart.
Mn kan också pensla med olja på sidorna av bröden för att det ska gå enklare att bryta isär dom.