topheader2

LCHF-semlor

Under en period så åt jag enligt LCHF och då kan man ju inte äta vanliga semlor med vetemjöl, socker etc. Men som tur var så hittade jag ett bra recept på semlor enligt LCHF, som jag justerade lite efter min egen smak, och så fick jag till slut min längtan efter semlor tillfredsställd trots att jag åt enligt en ny matfilosofi. :) 

Vill du baka vanliga semlor så hittar du mitt recept på såna här.

Så här blev mina färdiga semlor gjorda på detta recept.
Så här blev mina färdiga semlor gjorda på detta recept.

Ingredienser, 6 st (små)

Deg:
3 ägg 
3-4 msk sötströ
1 dl vispgrädde 
2 msk kokosmjöl
2 dl mandelmjöl
2 tsk bakpulver
2½ msk fiberhusk
1½ tsk stött kardemumma

Fyllning
1-2 dl mandelmjöl (färdigköpt eller skållad mandel som du river till mjöl själv)
Grädde
1-2 små droppar bittermandelolja
ev Sukrin Melis för sötning

Om detta recept:
Detta recept är ursprungligen från Kikans mat. Jag tycker dock att det är godare med lite mindre sötning i mina lchf-bakverk så jag har minskat mängden sötströ i mitt recept.

Baka bullarna så här

Sätt ugnen på 175 grader.

Vispa ägg, och sötning fluffigt. Spara gärna lite äggvita till pensling (inget måste men det blir vackrare bullar).
Blanda ner vispgrädden.
Blanda ner de torra ingredienserna.
 
Låt degen svälla i minst 5 minuter.

Blöt händerna lätt och rulla degen till bollar.
Lägg bollarna på en plåt med bakplåtspapper.

Pensla bullarna med äggvita så blir de glansig och fina när de är klara (inget måste men det blir fint).

Grädda mitt i ugnen i ca 20 minuter.

Gör mandelmassan så här

  • Häll mandelmjölet i en djup tallrik. 
  • Häll på en liten skvätt grädde i taget och mosa ihop till önskad konsistens.
  • Droppa i 1-2 små droppar bittermandelolja 
    (OBS! ta pyttelite i taget då oljan är stark!)
  • Smaka av och söta med Sukrin Melis efter smak.
  • Skär ett lock och gröp ur  bullarna och mosa ner i mandelmassan

 

Montera ihop semlan så här

  • Skär av ett lock på bullarna.
  • Gröp ur bullarna lite och mosa ner det urtagna brödet i mandelmassan.
  • Lägg mandelmassa i hålet på bullarna.
  • Garnera med vispad grädde och pudra över Sukrin melis.