topheader2

Tekakor

Saftiga och goda tekakor är underbart att äta både till frukost, mellis eller till en god soppa eller annan maträtt. Dessa är fantastiskt goda och matiga.

Ingredienser

5 dl havregryn
1 liter mjölk
150 gr smör
3 msk honung
2 tsk salt
100 gr jäst
1 dl vatten
Vetemjöl till lagom deg (ungefär 1200 g och sedan lite mer till utbakningen)

Gör så här

Dag 1

Lägg havregrynen i mjölken över natten.

Dag 2

Smält smöret och låt det svalna.
Lös jästen i vattnet.
Blanda alla ingredienserna utom vetemjölet i havregrynssmeten.
Blanda ner vetemjöl tills det blir en hanterbar deg.

Baka ut tekakorna direkt och låt dem sedan jäsa ca en timme på plåten innan de gräddas. Det är lagom att göra dom ungefär 9 cm i diameter och 1 cm tjocka innan de jäser, men man kan välja lite själv hur stora man vill ha dom. :)

Grädda 5-10 min i 225° men tiden kan variera beroende på hur tjocka bröd man gör.

Dessa tekakor gjorde vi lite tjockare. Vi använde en 7 cm stans och gjorde dom ca 1-2 cm när dom lades på jäsning. Nästa gång ska vi nog göra dom lite tunnare.
Dessa tekakor gjorde vi lite tjockare. Vi använde en 7 cm stans och gjorde dom ca 1-2 cm när dom lades på jäsning. Nästa gång ska vi nog göra dom lite tunnare.