Fars Sockerkaka - den perfekta tårtbottnen
Lika god att äta som den är så klart men den passar perfekt som tårtbotten till midsommartårtan, studenttårtan eller vilket kalas eller fest som helst!
Ingredienser
2 ägg
2½ dl socker (ca 200 g)
1½ dl vetemjöl (90 g)
1 dl potatismjöl (75 g)
1½ tsk bakpulver
3/4 dl kokande vatten
(Om du vill göra en chokladbotten kan du ha i 3 msk kakao)
Till formen*
Smör och ströbröd
* Använd en stekpanna med raka kanter eller en springform på 1,5 liter.
Gör så här
Äggen slås upp och vispas pösigt med sockret.
Potatismjöl och vetemjöl blandas med bakpulvret och blandas sedan ner i äggsmeten. Sist häller du i vattnet.
Smöra och bröa formen.
Häll smeten i formen och grädda först på lite lägre värme (180°) ca 20 minuter och sedan något högre värme (200°) i ca 30-40 minuter totalt.
Kakan är färdig när den fått färg och är torr (prova att sticka en tanpetare eller tändsticka i kakan och se att ingen smet fastnar på stickan).
Tag ut kakan och låt den kallna.
Tips!
För att skära tårtbottnar av den färdiga kakan kan du ta en tandtråd och lägga runt tårtan och sedan dra igenom tråden så att den skär kakan. Det är mycket lättare än att använda en kniv! :)
Ätbara tårtbilder, som den med Michael Jackson ovan, kan man till exempel köpa hos partyhallen.se.
Visste du att...?
Gräddtårtans dag firas den 4 oktober varje år.