topheader2

Sveas Mandelkubbar

Detta är ett äkta, gammaldags mandelkubbsrecept som bakats i flera generationer. Kubbarna blir höga och fina.

Underbara gammaldags mandelkubbar

Ingredienser, ca 60 st

200 g rumsvarmt smör
265 g strösocker
1 st ägg
15-20 droppar bittermandelolja (eller 6-7 malda bittermandlar)
5 dl kall mjölk
2 msk hjorthornsalt
1 kg vetemjöl

Kaka eller bulle?

En mandelkubb är en blandning mellan kaka och bulle och det är bittermandeloljan som ger mandelkubbarna dess unika smak. I en del mandelkubbsrecept använder man filmjölk men min mamma, Svea, använde vanlig mjölk i sina kubbar. Detta är hennes recept.
/Inger

Gör så här

Titta gärna på bildspelet här på sidan så ser du flera av stegen.

  1. Rör smör och socker vitt (det går enklast med elvisp)
  2. Tillsätt ägget
  3. häll sedan i mjölken och bittermandeloljan
  4. Blanda vetemjöl med hjorthornsalt och blanda ner detta i de andra ingredienserna
  5. Baka ut och dela degen i två bitar. Degen skall vara ganska lös/kladdigt, använd lite vetemjöl på händerna för att degen inte skall fastna
  6. Rulla ut degen till längder, platta ut längderna lite, skär de sedan lagom stora bitar (2-3 cm).
    Se bildspelet här på sidan.
  7. Pensla bitarna med ägg och doppa dem i pärlsocker
  8. Lägg  kubbarna på en smord plåt eller en plåt med bakplåtspapper
  9. Grädda i 225° (185° i varmluftsugn) i ca. 15 min

Lycka till!

Låt kubbarna svalna ordentligt under en bakduk innan du lägger dom i plastpåsar. Kubbarna går utmärkt att frysa.
loading...
Fotografi av orginalreceptet som jag fick av min mor

Mandelkubbens dag infaller den 3 mars. Mandelkubbens dag är instiftad av Sällskapet Mandelkubbens Vänner. Mandelkubbens officiella skyddshelgon är Christer Lindarw som mest är känd genom dragshowgruppen After Dark.
Christer's recept är lite annorlunda jämfört med mitt och jag tycker så klart att mitt är lite bättre.