topheader2

Stor Pinocciotårta

ca 12-16 bitar

En Pinocchiotårta är en marängtårta som är lätt att baka och som går att variera i det oändliga.

Eftersom tårtan har två lager är det många som lägger fyllning av skivade jordgubbar, mandarinklyftor eller andra bär eller frukt emellan. Jag tycker personligen att det smakar bäst med bara grädde emellan men det är kul att variera lite med säsongens bär. Tårtan har fler namn och kallas även för Glömmingetårta, Margaretatårta, Brittatårta, Sommartårta eller Herrgårdstårta.

Ingredienser

Detta recept är beräknat till en långpanna med måtten 30x40 cm eller lite större. Vill du göra tårtan i en mindre form kan du följa ursprungsreceptet från min mamma Svea här »

Sockerkaka:
180 g strösocker
0,75 tsk vaniljsocker
150 g rumsvarmt smör
5 st äggulor
160 g vetemjöl
3 tsk bakpulver
6 msk mjölk

Maräng:
5 äggvitor
200 g strösocker
0,75 tsk vaniljsocker

Garnering:
Mandelspån, hackad mandel eller nötter
Om tårtan ska bjudas till någon som är allergisk mot nötter kan man garnera med strössel eller strunta i garnering helt och hållet.

Fyllning:
ca 4 dl vispgrädde
Valfri mängd frukt eller bär (jordgubbar, hallon, blåbär, smultron, konserverade mandariner etc)

Gör så här

Sockerkakan:
Vispa strösocker och smör vitt.
Vispa ner äggulorna  en i taget.
Blanda sedan ner vetemjöl, bakpulver och mjölk i äggblandningen.

Lägg ett bakplåtspapper i långpannan och bred ut smeten på detta. Det blir lättare att lossa kakan när den gräddats om du smörjer bakplåtspappret men det är inget måste.

Marängen:
Vispa äggvitorna till riktigt hårt skum och tillsätt sedan sockret lite i taget, smaksätt med vaniljsockret. Var noga med att det inte är något fett i bunken eller på visparna för då blir marängen inte bra. Vispa inte marängen för länge (när den är fast och fluffig är den klar) annars kan marängen bli mjuk när du gräddar.

Bred ut marängsmeten uppe på sockerkakssmeten i långpannan.

Strö mandeln/nötter över marängen.

Grädda kakan i 175° ca 25-30 min på fals 1. Kakan är klar när marängen fått färg och sockerkakan är torr.

Låt kakan kallna.

Montering:
Dela tårtan i två delar.
Vispa grädden och bred ut den på den ena halvan.
Lägg på bär eller frukt om du vill ha det i tårtan.
Lägg den andra tårthalvan, med marängen uppåt, ovanpå grädden och bären.

Ät och njut!

Pinocchiotårtan har precis kommit ut ur ugnen och skall kallna.

Tips 1 - baka tårtan dagen före

Det går utmärkt att baka tårtan dagen före den skall serveras. Låt den kallna och lägg sedan plastfolie över så kan den stå på köksbänken till nästa dag. Montera ihop tårtan med grädde och bär strax innan tårtan skall serveras.

Tips 2 - gör en jättestor tårta!

Om du skall bjuda många gäster, till exempel på en studentmottagning, ett dop eller ett stort bröllop eller kalas så bakar du två tårtor i långpannan och lägger sedan dessa på varandra med grädde och bär emellan. En så stor tårta räcker till upp emot 30 gäster. 

Har du provat receptet? Berätta gärna vad du tyckte!

  • Nancy Pettersson • 9 november 2024 16:51:04
    När jag bakar denna tårta tycker jag att botten är kladdig, jag brukar få ihop denna den blir god. Har inte gjort efter detta receptet exakt men tycker dom flesta är ungefär likadana. Det är inte lätt att kolla om botten är klar. Marängen är ju ovanpå och jag kollar på någon kant där jag kommer åt och då är stickan torr. Ska göra exakt efter detta recept nästa gång o se om det funkar bättre då.
  • Kristina • 6 september 2024 08:57:37
    Mycket bra recept som jag alltid använder
  • Kul att höra! Och tack för att du berättar.

    6 september 2024 14:44:12

  • Helene • 18 juli 2024 17:12:49
    Det är den absolut bästa tårtan som jag har gjort! Har gjort den till student; 50 års dagar ! Den är lika uppskattad varje gång! Det viktigaste är att man följer receptet väldigt noga!
  • Jättekul att höra att du gillar receptet och använt det många gånger!

    31 juli 2024 13:57:16

  • Lena Andersson • 19 maj 2024 12:15:31
    Bästa tårtan jag gjort på länge,bakade 2 st o blev en stor fin tårta o räckte till många :) Alla berömde den ,så den var uppskattad :)
  • Superkul att höra, tack för att du berättar! Mamma hade blivit så glad över detta. ❤️

    22 maj 2024 13:09:27

  • Marita Persson • 18 maj 2024 14:08:53
    Tack för recept på stor tårta blev så bra är så tacksam att jag slapp baka två stycken
  • Ja, visst är det toppen att bara kunna baka en enda tårta som räcker till många!

    22 maj 2024 13:09:59