Moster Lisas chokladtårta
Ingredienser
150 g smör
300 g strösocker
2 tsk vaniljsocker
2 st ägg
3 msk kakao
2½ dl mjölk
300 g vetemjöl
3 tsk bakpulver
Fyllning/garnering:
50 g smör
300 g florsocker
100 g choklad 70%
5 msk kokt kallt kaffe
Gör så här
Så här gör du kakan
- Smör och socker röres vitt
- Vispa ihop äggen
- Blanda ner de vispade äggen och mjölken i sockersmeten
- Blanda vetemjölet med vaniljsocker, kakao och bakpulver
- Blanda ner mjölblandningen i smeten
- Smörj en rund form med smör och ströbröd
- Häll smeten i formen
- Grädda i 175° tills kakan är "torr" (prova med en tandpetare).
Låt kakan kallna innan du lägger i fyllningen och garnerar.
Så här gör du fyllningen
- Smält smöret
- Rör ihop smör o florsocker
- Smält chokladen
- Blanda ner choklad och kaffe i smeten
Monera ihop tårtan
- Dela kakan i tre bottnar
- Bred smeten mellan bottnarna och ovanpå kakan.
- Gör ett vackert mönster med en gaffel innan garneringen stelnar.
Smakar bäst dagen efter!
Denna tårta blir absolut bäst om den får stå ett dygn innan den serveras. Då blir den saftigare och godare. Gör klart den med fyllning och låt den stå i t ex kylskåpet över natten men ta fram den några timmar i rumsvärme innan servering. Servera gärna vispad grädde vid sidan om.
/Inger
15 maj 2022 11:18:25