Evas lättbakade snabb-bröd
Detta bröd går fort och lätt att baka. Det tar ca 3 timmar från start tills brödet är klart att äta. Det ska inte formas eller knådas utan stjälps bara upp direkt från degbunken på plåten så du slipper kladd på fingrarna. :)
Ingredienser
Fördeg:
50 g jäst
2 dl ljummet vatten
120 g vetemjöl
Resten av degen:
10 dl ljummet vatten
½ dl olja
2 msk salt
ca 1 kg vetemjöl (så mycket att degen släpper från bunkens kanter)
Notera: I brödet på bilderna hade jag i ca 2dl grovmalt rågmjöl istället för vetemjöl (för mitt vetemjöl tog slut). Därför ser det lite annorlunda ut än om man gör det på bara vetemjöl.
Gör så här
Fördeg:
- Lös upp jästen i det ljumna vattnet.
- Ha i mjölet och låt sedan fördegen jäsa 30 minuter.
- Blanda i övriga ingredienser
- Knåda degen 5 minuter i matberedare
- Jäs degen i bunken 1 timme.
- Stjälp upp degen på en bakplåt utan att arbeta den.
- Grädda först i 300° i 10 min, sedan 200° i ca. 40 min.
- Låt brödet kallna under en bakduk på galler.
Ät och njut av ditt nybakade bröd!