Alla gillar detta bröd!
Limporna älskas så mycket av mina barnbarn att de önskar sig det i present när de fyller år. Ett bättre betyg på ett bröd kan man nog inte få!
/Inger
Ingredienser att plocka fram
100 g grovt rågmjöl
1 dl linfrö
1 dl vetekli
1½ tsk salt
1 msk olja
vatten
50 gr jäst
720 g vetemjöl
1 ägg
Solroskärnor eller sesamfrön
Tillvägagångssätt
100 g grovt rågmjöl
1 dl linfrö
1 dl vetekli
1½ tsk salt
1 msk olja
Blandas i en bunke och över detta häller du 4 dl kokande vatten, rör om och låt det stå i ca 1 timme.
Tillsätt sedan:
3½ dl vatten 30º som blandats med
50 gr jäst och
600 g vetemjöl
Kör degen i matberedaren, först på låg hastiget tills allt blandat sig. Öka till medelhastighet och kör i 7-8 minuter.
Låt degen jäsa i 3 timmar under bakduk.
Till utbakning behövs ytterligare ca 2 dl (120 g) vetemjöl, forma en limpa eller en bulle. Om du vill kan du göra två mindre limpor istället för en stor så klart. Lägg brödet på en plåt med bakplåtspapper.
Låt jäsa ½ timme på plåten.
Jag brukar pensla med ägg och strö över solroskärnor eller sesamfrön innan jag kör in brödet i ugnen.
Grädda 45 min i 225º eller tills brödet nått en temperatur på 98 grader.
Låt brödet svalna på galler. Ät sedan och njut!