Sockerkringlor
Detta är ett lättbakat recept på milda, goda och fluffiga sockerkringlor. Dessa bullar är perfekta att baka och frysa in för att ta sedan ta fram och "piffa till" när det är dags för fika.
Ingredienser
Deg
50 gr jäst
200 gr smör
4 dl mjölk
1 st ägg
1 dl strösocker
1 krm salt
1 krm hjorthornssalt
800 gr vetemjöl ( ca. 1,3 liter )
Pensling och Garnering:
Smält smör
1 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
Gör så här
Smält smöret i en kastrull och häll i mjölken.
Låt degvätskan bli fingervarm, och slå den över jästen.
Tillsätt ägg, socker, salt, hjorthornssaltet och nästan allt mjöl. Spara ca 1 dl mjöl till utbaket.
Arbeta degen kraftigt tills den blir blank och smidig.
Låt degen jäsa över täckt med bakduk till dubbel storlek ca. 30 min.
Knåda degen smidig på ett mjölat bakbord. Dela degen i ca. 40 bitar.
Rulla ut varje bit till en smal längd på ca. 30 cm. Forma längderna till kringlor.
Låt kringlorna jäsa övertäckta med bakduk, på smorda plåtar eller plåtar med bakplåtspapper, ca. 30 min.
Grädda i 250 mitt i ugnen ca. 8 min.
Låt kringlorna svalna på galler under en bakduk.
Pensla kringlorna med smält smör och doppa dem i blandningen av socker och vaniljsocker.
Ska kringlorna frysas garnerar man dem efter upptining när det är dags att äta dom.
Ät och njut!