topheader2

Inger's goda bullar

Här är mitt eget recept på supergoda kanelbullar eller vanliljbullar. Du väljer själv den fyllning du önskar. Jag brukar göra halva satsen med kanelsmak och andra halvan med vaniljsmak. :)

loading...

Ingredienser, 50 st

Deg
50 gr jäst (färsk)
5 dl rumsvarm mjölk 
2 tsk stött kardemumma
85 g strösocker
ca 650 gr vetemjöl
½ tsk salt
150 g mjukt smör

Fyllning
150 gr mjukt smör
1,5 msk vaniljsocker eller 1-2 msk kanel
1,5 dl strösocker

Gör så här

  • Lös jästen i den rumsvarma mjölken
  • Blanda ner kardemumman, sockret och mjölet
  • Kör degen på låg hastighet i en matberedare i ca 5 minuter. När du kör degen blir den lagom varm så jästen kommer igång att jäsa
  • Blanda i saltet
  • Klicka sedan i det rumsvarma smöret
  • Kör degen 5-10 minuter till på låg hastighet i matberedaren.

Låt sedan degen jäsa till dubbel storlek, det tar ungefär ½ - 1 timme.

  • När degen jäst klart delar du degen i 2 delar.
  • Kavla ut den ena deghalvan till en rektangel och bred ut smöret på degen
  • Strö över strösockret blandat med vaniljsockret, eller kanelen
  • Rulla ihop degen längs långsidan till en rulle
  • Skär rullen till bullar (ca 2 cm breda) och lägg dem på en smord plåt eller i bullformar
  • Gör likadant med den andra deghalvan
  • Låt bullarna jäsa i ca 30 minuter på plåten under en bakduk
  • Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö på pärlsocker

Grädda bullarna i 200°-225° i 8-12 minuter.

Låt bullarna svalna på galler.

Ät och njut!

Kardemummabullens dag firas den 15 maj och Kanelbullens dag firas den 4 oktober varje år. Då måste du baka dessa bullar och fira så klart!