Semmelbullar
Med detta recept kan du göra dina egna, ljuvliga minisemlor eller vanliga semlor. Du väljer själv hur stora du vill att bullarna ska vara när du bakar ut dom.
Ingredienser
Deg
25 g jäst (färsk)
2,5 dl (250 g) rumsvarm mjölk 3%
3 tsk nystött kardemumma
1 dl (85g) strösocker
1 ägg
6-8 dl (ca 420 g) vetemjöl
½ tsk salt
75 g rumsvarmt smör
Pensling
1 ägg
1 msk mjölk
en nypa salt
Mandelmassa
(det går lika bra att köpa färdig mandelmassa om man inte vill göra egen)
150 g sötmandel
2 bittermandlar (valfritt)
85 g (1 ⅓ dl) florsocker
ca 2 msk vatten (eller vispgrädde för lite lyxigare smak)
Till servering
Vispgrädde
Florsocker
Gör semmelbullarna så här
- Lös jästen i den rumsvarma mjölken
- Blanda ner kardemumman, sockret, smöret, ägg och hälften av mjölet
- Kör degen på låg hastighet i en matberedare i ca 5 minuter tills du har en kletig deg.
- Blanda sedan i resten av mjölet blandat med saltet
- Kör degen 10 minuter till på låg hastighet i matberedaren så att du får en blank elastisk deg.
- Häll ut degen på bakbordet och dela den i 16 bitar (ca 55 g/st) om du vill ha lite mindre semlor eller ca 10-12 bitar om du vill göra större bullar
- Rulla bullar med kupad handflata mot bänken så du får jämna bollar
- Lägg bollarna på en plåt med bakplåtspapper
- Låt bullarna jäsa till dubbel storlek (ca 2-3 timmar) på plåten under en bakduk
- Pensla bullarna noggrant med uppvispat ägg/mjölk/salt
Grädda bullarna i 200° varmluftsugn 8-12 minuter.
Låt bullarna svalna på galler med en bakduk över.
Om du inte ska äta bullarna samma dag så föreslår jag att du fryser dom direkt när dom kallnat.
Gör mandelmassan så här
- Koka upp några deciliter vatten
- Lägg i mandeln i det kokande vattnet och låt dom koka någon minut så att skalen sväller och börjar lossna
- Häll av mandeln i ett durkslag eller en sil och skölj dom med kallt vatten
- Ta bort skalen genom att trycka i ena änden av mandeln. Torka av mandlarna med lite hushållspapper eller en ren kökshandduk
- Mal mandeln (eller kör den i en matberedare) så den blir till mjöl
- Blanda florsocker och mandelmjölet
- Tillsätt vatten (eller vispgrädde) tills du får den konsistens du önskar på mandelmassan
Montera ihop semlan
När det är dags att servera dina semlor så skär du av ett lock på bullen. Gröp sedan ur lite deg ur bullen så det blir en grop att lägga mandelmassan i. Jag brukar blanda mandelmassan med brödet som jag tagit ur bullen ihop med lite ovispad grädde så att det blir en bra konsistens. Lägg i mandelmassan i gropen. Vispa grädden och spritsa eller klicka ut på den på bullen. Lägg tillbaka locket och sikta florsocker över hela semlan.
Ät och njut!
- Om äter enligt LCHF och är sugen på semlor så har jag även ett bra recept på LCHF-semlor här.