topheader2

Kakskorpor / Carquinyolis

Carquinyolis

Så heter dom i Spanien, dessa bakade jag 1985 inför vår bilresa till Lloret de Mar.
De blev mycket omtyckta av vår spanske vän.

Varje gång jag bakar dessa, tänker jag på den resan.

Till jul smaksätter jag med saffran.

/Inger

Ingredienser, ca 70st

150 g smör  
170 g strösocker
3 st ägg
100 g sötmandlar eller nötkärnor
(1 tsk stött anis)
½ tsk salt
420 g vetemjöl
3 tsk bakpulver

Gör så här

Rör smör och socker poröst. Blanda ner äggen ett i sänder,
den malda mandeln eller nötter, (anis) och salt.

Tillsätt mjölet blandat med bakpulver och arbeta snabbt ihop till en deg.

Dela degen i 6 delar, som rullas ut till drygt fingertjocka längder och läggs på smord plåt.
Platta ut längderna lite.

Grädda i 175-200º i 5-10 minuter.

Låt längderna svalna innan de skärs på snedden i ca 2 cm breda kakor.

Sära dem något och låt sedan kakorna torka i 175º i 5-10 minuter.

Förvaras på torr plats.