Kung Oskars pepparkakor
Receptet på dessa "kungliga pepparkakor" fick jag av min svärmor Karin 1970. De är de godaste jag vet och de är lätta att kavla ut lövtunna och gräddas snabbt.
Dessa pepparkakor gör du utan att koka ihop ingredienserna som man gör i många andra pepparkaksrecept. Pepparkakor är milda i smaken och härligt spröda.
Ingredienser (ca 250 st)
1½ dl grädde
1½ dl mörk sirap
½ ägg (uppvispat)
1 msk mald kanel
½ msk mald ingefära
1 tsk malda nejlikor
250 g strösocker
500 g vetemjöl (+ 100-200g till utbakning/kavling)
½ msk bikarbonat
200 g rumsvarmt smör
(Min dotter tycker att kryddningen i orginalreceptet är lite för svag så hon brukar ta ca 1,25 msk kanel, 0,75 msk ingefära och 1,25 tsk nejlikor istället, men det är ju en smaksak så du får testa dig fram till vad du gillar bäst)
Gör så här
Vispa grädden till hårt skum, blanda ner sirapen, det uppvispade ägget, kryddorna och strösockret.
Blanda bikarbonat noga med vetemjölet. Finfördela sedan det rumsvarma smöret i vetemjölet.
Därefter arbetas mjölblandningen ner i sirapssmeten och massan arbetas i skålen tills man får en smidig deg. Låt degen stå svalt (i kylskåpet) över natten.
Följande dag arbetas degen på bakbordet med 100-200g vetemjöl, men man skall inte använda mer mjöl än nödvändigt för att kunna kavla ut riktigt tunna, spröda kakor!
Den del av degen som inte bakas ut direkt låter du stå kallt (i kylskåp) tills det är dags att baka ut den. Du tar alltså en liten bit deg och bakar ut den och lägger kakorna på en plåt, sen tar du ut ytterligare en liten bit av degen och kavlar ut en ny sats. Degen är absolut lättast att kavla och ta ut former i om den är kall.
Pepparkakorna gräddas i 200º tills de får fin färg. Hur lång tid det tar varierar beroende på hur tunt du kavlat dem. Riktigt tunna behöver bara ca 4 minuter i ugnen.
Vill du inte baka ut alla pepparkakorna samma dag klarar sig degen i kylskåpet i flera dagar.
Tips!
Ett tips för att det ska bli extra lätt att kavla ut degen till fina pepparkakor är att sätta fast en kökshandduk på bakbordet och mjöla på denna. Då fastnar inte lika mycket mjöl i degen och kakorna blir sprödare. Dessutom ligger mjölet kvar på hela bakduken när du kavlar. På bilden ser du mitt bakbord.
Den 9 December firas Pepparkakans dag i Sverige!
Pepparkakans dag instiftades 1996. Pepparkakor har funnits i Sverige sedan 1300-talet, men blev populära hos vanligt folk under 1800-talet då dess ingredienser blev mer lättilgängliga.