Struvor
Struvor har bakats ända sedan medeltiden och var till en början ett högtidsbröd som man åt under festligheter och vid begravningar. Antagligen är det därför man brukar baka struvor kring jul. Här är mitt bästa recept på struvor.
Ingredienser, ca 60-70 st
Till smeten:
100 g vetemjöl
100 g potatismjöl
60 g strösocker
3 st ägg
2½ dl lättmjölk
Till friteringen:
ca 750 g kokosfett (neutral utan smak)
Gör så här
- Rör samman mjölk, mjöl och strösocker, vispa ej.
- Slå ihop äggen utan att vispa dem.
- Blanda försiktigt äggsmeten med mjölblandningen.
Eventuellt behöver man sila smeten för att få bort hinnor från äggen.
Låt smeten vila ca. 1 timme.
- Värm kokosfetteet till ca 170-175 grader. Om oljan är för het kan struvorna bli bubbliga så ha hellre lite för kall olja än för het).
- Doppa struvjärnet i kokosfettet så det blir varmt, knacka av överflödigt fett (dra det ev. över ett hushållspapper).
- Doppa sedan det heta järnet i smeten och se till att inte smeten kommer över kanten på järnet (om det kommer ovanför blir det svårt att få loss struvan när den är klar).
- Sänk ner järnet i oljan och fritera den tills struvan är svagt guldbrun (1-2 minuter). Du märker när det börjar bli klart genom att det bubblar mindre.
- Lossa struvan från järnet med en gaffel och låt den rinna av på hushållspapper.
Doppa de färdiga struvorna i strösocker medan dom fortfarande är varma så att sockret fastnar.
Kommentarer:
Har du provat receptet? Skriv gärna en rad och berätta vad du tyckte!
Mvh Jannice
6 december 2022 13:52:07