topheader2

Kladdkaka

"Rutig chokladkaka"

Ingredienser

2 st ägg
250 g socker
1 1/2 tsk vaniljsocker
4 msk kakaopulver
90 g vetemjöl
100 gr smält margarin eller smör

En rutig kladdkaka får du om du lägger remsor av smörpapper och ströar med florsocker

Gör så här

Sätt ugnen på 175 grader.

Rör ihop alla ingredienser till en jämn smet.

Klä en rund form med löstagbar botten med bakpapper.
Om du inte vill använda bakpapper kan du smörja formen med smör och bröa den med vetemjöl istället.

Bred ut smeten i formen.

Grädda kakan i mitten av ugnen i ca. 22 minuter (varmluftsugn). Grädda ej för länge för då blir kakan torr. Den skall vara kladdig inuti. Om du inte har en varmluftsugn så gräddar du kakan några minuter längre.

Visste du att 7 November är Kladdkakans dag?
Det får du inte missa att skriva in i din kalender!

Dekorationstips

Klipp remsor av smörpapper och lägg över kakan, eller använd en utstickare, och strö sedan florsocker genom en sil över kakan så den får ett fint mönster.

Du kan även klippa ut figurer i smörpapper och sikta florsocker över så det blir bilder på kakan.

Vill du ha likadana rutor som på bilden lägger du först remsor av smörpapper åt ett håll och pudrar socker, sedan lägger du remsorna åt andra hållet på kakan och pudrar igen. 

Kladdkaka och kaffe = balsam för själen
Kladdkaka och kaffe = balsam för själen