Mammas Sockerkaka
"Sockerkakan som aldrig misslyckas"
Så sa min mamma Svea om den här kakan. Jag var fylld av förväntan när jag som nybliven fru i eget kök skulle prova detta recept.
Tänk att det stämde. Prova du också!
Ingredienser
2 ägg
200 g (2,25 dl) socker
75 g smör
1 dl mjölk
180 g (3 dl) vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
Smaksättning (om du vill): 1 tsk vaniljsocker eller lite kanel och kardemumma.
Gör så här
Vispa ägg och socker pösigt.
Ha i mjölk och smör i en kastrull och koka upp det. Häll sedan ner den heta blandningen i äggsockersmeten under kraftig vispning.
Blanda mjöl och bakpulver (och ev smaksättning) och rör ner blandningen i smeten.
Smörj en sockerkaksform och bröa med ströbröd eller riven kokos (välj det du gillar bäst).
Häll smeten i formen.
Grädda kakan i 200 grader ca 25 min på fals ett. Känn med en tandpetare så att kakan är torr innan du tar ut den.
Vänd upp kakan på en tallrik eller skärbräda när du tagit ut den ur ugnen. Låt kallna en stund och lyft sen av formen.
Ät och njut!
31 augusti 2021 12:10:05