topheader2

Evas lättbakade snabb-bröd

Detta bröd går fort och lätt att baka. Det tar ca 3 timmar från start tills brödet är klart att äta. Det ska inte formas eller knådas utan stjälps bara upp direkt från degbunken på plåten så du slipper kladd på fingrarna. :)

Ingredienser

Fördeg:
50 g jäst
2 dl ljummet vatten
120 g vetemjöl

Resten av degen:
10 dl ljummet vatten
½ dl olja
2 msk salt
ca 1 kg vetemjöl (så mycket att degen släpper från bunkens kanter)

Evas snabb-bröd med ost och marmelad - smaskens!
Evas snabb-bröd med ost och marmelad - smaskens!

Notera: I brödet på bilderna hade jag i ca 2dl grovmalt rågmjöl istället för vetemjöl (för mitt vetemjöl tog slut). Därför ser det lite annorlunda ut än om man gör det på bara vetemjöl.

Gör så här

Fördeg: 

  1. Lös upp jästen i det ljumna vattnet.
  2. Ha i mjölet och låt sedan fördegen jäsa 30 minuter.
När fördegen jäst klart:
  1. Blanda i övriga ingredienser
  2. Knåda degen 5 minuter i matberedare
  3. Jäs degen i bunken 1 timme.
  4. Stjälp upp degen på en bakplåt utan att arbeta den.
  5. Grädda först i 300° i 10 min, sedan 200° i ca. 40 min.
  6. Låt brödet kallna under en bakduk på galler.


Ät och njut av ditt nybakade bröd!