Mammas limpor
Detta är ett lättbakat bröd som blir tre eller fyra limpor. Jag kallar det för "mitt skåp-rensnings-bröd" då jag brukar byta ut delar av vetemjölet mot rester av andra mjölsorter som blivit över i köksskåpen. :)
Ingredienser
Fördeg, dag 1
180 g rågsikt
3 dl vatten
50 g jäst
Dag 2
7 dl vatten 37º
4 tsk salt
2 msk olja
2 msk sirap
420 g rågsikt
600 g vetemjöl
Gör så här
Vispa ihop ingredienserna till fördegen i en större bunke och låt den jäsa i ett dygn i rumstemperatur.
Nästa dag blandar du övriga ingredienser med ovanstående smet. Jäs degen minst en timme, peta ev. ner degen så den inte jäser över bunken.
Dela degen i 3 eller 4 delar och forma dem till limpor.
Lägg limporna i en smord långpanna. Pensla med olja mellan limporna, det gör att det är lättare att bryta isär dem när de är klara.
Låt limporna jäsa i 30 minuter i långpannan.
Grädda i cirka 30 minuter i 200º
Tips!
Gör som jag och testa att variera mjölsorterna. Med ett par dl. durumvete blir limporna högre och slätare.