topheader2

Mammas limpor

Detta är ett lättbakat bröd som blir tre eller fyra limpor. Jag kallar det för "mitt skåp-rensnings-bröd" då jag brukar byta ut delar av vetemjölet mot rester av andra mjölsorter som blivit över i köksskåpen. :)

Ingredienser

Fördeg, dag 1
180 g rågsikt
3 dl vatten
50 g jäst

Dag 2
7 dl vatten 37º
4 tsk salt
2 msk olja
2 msk sirap
420 g rågsikt
600 g vetemjöl

Gör så här

Vispa ihop ingredienserna till fördegen i en större bunke och låt den jäsa i ett dygn i rumstemperatur.

Nästa dag blandar du övriga ingredienser med ovanstående smet. Jäs degen minst en timme, peta ev. ner degen så den inte jäser över bunken.

Dela degen i 3 eller 4 delar och forma dem till limpor.

Lägg limporna i en smord långpanna. Pensla med olja mellan limporna, det gör att det är lättare att bryta isär dem när de är klara.

Låt limporna jäsa i 30 minuter i långpannan.

Grädda i cirka 30 minuter i 200º
 

Tips!

Gör som jag och testa att variera mjölsorterna. Med ett par dl. durumvete blir limporna högre och slätare. 

Orginalreceptet