Ingredienser, ca 30 st
50 gr jäst
50 gr smör
5 dl mjölk
½ tsk salt
1 msk strösocker
780 gr vetemjöl
Till pensling: uppvispat ägg
Garnering: vallmofrön
Gör så här:
- Smula sönder jästen i en bunke.
- Smält smöret i en kastrull, häll i mjölken och låt den bli ljummen.
- Häll den ljumma mjölken över jästen och rör så att den löser sig.
- Tillsätt salt, socker och största delen av vetemjölet.
- Arbeta degen kraftigt i bunken tills den blir blank och smidig.
- Tillsätt resten av mjölet efter hand.
- Täck degen och låt den jäsa till dubbel storlek, ca 30min.
- Ta upp degen på mjölat bord och knåda den tills den är smidig.
- Dela degen i 4 delar. Kavla ut varje del till en rund kaka och sporra var och en i 8 trekanter.
- Rulla varje trekant till en giffel. Börja med den bredaste delen och lägg giffeln på plåten så att tippen kommer under giffeln.
- Lägg gifflarna halvmåneformade på smorda plåtar.
- Sätt ugnen på 250 grader
- Låt gifflarna jäsa övertäckta med duk till nästan dubbel storlek, ca 30 min.
- Pensla med uppvispat ägg och strö över vallmofrön.
- Gradda i mitten på ugnen ca 12 min tills gifflarna fått fin färg
- Låt gifflarna kallna på galler under duk.