topheader2

Moster Lisas chokladtårta

Tårtan färdig och garnerad med jordgubbar och lite grädde.

Ingredienser

150 g smör
300 g strösocker
2 tsk vaniljsocker
2 st ägg
3 msk kakao
2½ dl mjölk
300 g vetemjöl
3 tsk bakpulver

Fyllning/garnering:
50 g smör
300 g florsocker
100 g choklad 70%  
5 msk kokt kallt kaffe

Gör så här

Så här gör du kakan

  1. Smör och socker röres vitt
  2. Vispa ihop äggen
  3. Blanda ner de vispade äggen och mjölken i sockersmeten
  4. Blanda vetemjölet med vaniljsocker, kakao och bakpulver
  5. Blanda ner mjölblandningen i smeten
  6. Smörj en rund form med smör och ströbröd
  7. Häll smeten i formen
  8. Grädda i 175° tills kakan är "torr" (prova med en tandpetare).

Låt kakan kallna innan du lägger i fyllningen och garnerar.

Så här gör du fyllningen

  1. Smält smöret
  2. Rör ihop smör o florsocker
  3. Smält chokladen
  4. Blanda ner choklad och kaffe i smeten

Monera ihop tårtan

  1. Dela kakan i tre bottnar
  2. Bred smeten mellan bottnarna och ovanpå kakan.
  3. Gör ett vackert mönster med en gaffel innan garneringen stelnar.
Det är gott att servera tårtan med vispad grädde och jordgubbar eller andra bär som passar till choklad.

Smakar bäst dagen efter!
Denna tårta blir absolut bäst om den får stå ett dygn innan den serveras. Då blir den saftigare och godare. Gör klart den med fyllning och låt den stå i t ex kylskåpet över natten men ta fram den några timmar i rumsvärme innan servering. Servera gärna vispad grädde vid sidan om.
/Inger

Berätta gärna om du gillade receptet!

  • Ingegerd • 14 maj 2022 14:00:33
    Det är något lurt med fyllningsreceptet, det räckte inte inte på länga vägar till fyllning och täcka tårtan
  • Hej! Tack för din feedback! Recepter stämmer och är så vi alltid bakat denna tårta. Det ska vara tunna lager med fyllning så kanske hade du för mycket av fyllningen emellan om den inte räckte. Vill du ha tjockare lager med fyllning går det så klart att öka på receptet nästa gång du vill baka det.

    15 maj 2022 11:18:25