topheader2

Pinocchiotårta

ca 8-10 bitar

Ingredienser

Detta recept är beräknat till en form med måtten 25x35 cm eller lite mindre. Vill du göra Pinocchiotårtan i en större form/långpanna kan du följa receptet på den här länken istället »

Sockerkaka:
120 g strösocker
0,5 tsk vaniljsocker
100 g rumsvarmt smör
3 st äggulor
100 g vetemjöl
2 tsk bakpulver
4 msk mjölk

Maräng:
3 äggvitor
150 g strösocker
0,5 tsk vaniljsocker

Garnering:
Mandelspån, hackad mandel eller nötter
Om tårtan ska bjudas till någon som är allergisk mot nötter kan man garnera med strössel istället.

Fyllning:
ca 3 dl vispgrädde
Valfri mängd frukt eller bär.

Gör så här

Separera äggulorna från äggvitorna i varsin skål.

Sockerkakan:
Vispa strösocker och smör vitt.
Vispa ner äggulorna  en i taget.
Blanda sedan ner vetemjöl, bakpulver och mjölk i äggblandningen.

Lägg ett bakplåtspapper i långpannan och bred ut smeten på detta. Det blir lättare att lossa kakan när den gräddats om du smörjer bakplåtspappret men det är inget måste.

Marängen:
Vispa äggvitorna till riktigt hårt skum och tillsätt sedan sockret lite i taget, smaksätt med vaniljsockret. Vispa inte marängen för länge (då kanske inte marängen stelnar som den ska). Det är även viktigt att det inte är något fett på visparna eller i bunken för att marängen ska bli bra.

Bred ut marängsmeten på sockerkakssmeten i långpannan.

Strö mandel eller nötter över marängen.

Grädda kakan i 150° ca 30 min på fals 1. Kakan är klar när marängen fått färg och sockerkakan är torr.

Låt kakan kallna.

Montering:
Dela tårtan i två delar.
Vispa grädden och bred ut den på den ena halvan.
Lägg på bär eller frukt om du vill ha det i tårtan.
Lägg den andra tårthalvan, med marängen uppåt, ovanpå grädden och bären.

Ät och njut!

Tips - baka tårtan dagen före

Det går utmärkt att baka tårtan dagen före den skall serveras. Låt den kallna och lägg sedan plastfolie över så kan den stå på köksbänken till nästa dag. Montera ihop tårtan med grädden och eventuella bär strax innan tårtan skall serveras.

Har du provat receptet? Berätta gärna vad du tyckte här!

  • Helene • 31 maj 2024 20:47:24
    Vore bra om det stod hur många personer man beräknar den till
  • Det är lite svårt att säga då det beror helt på hur stora bitar man tar Men jag gissar att det brukar bli ca 8-10 bitar i något så när normal storlek. //Jannice

    1 juni 2024 15:15:47

  • Amatörbagare • 26 juni 2021 16:53:38
    Detta recept är det bästa jag hittat på pinocciotårta. Så bra och så enkelt att få en perfekt, hög tårta. Jag bakar sällan och är verkligen inget proffs så detta recept rekommenderar jag till alla. Fem stjärnor av fem möjliga! *****
  • Å vad roligt att du gillar receptet!

    27 september 2021 22:35:00

loading...

Kärt barn har många namn...

Denna tårta har flera namn som verkar variera beroende på vart i landet man bor. Namn som jag hört på denna tårta är bl.a. Pinocciotårta, Marängtårta, Glömmingetårta, Margaretatårta, Brittatårta, Kalastårta, Britatårta och Herrgårdstårta.

Oavsett vad man kallar den är det en suverän tårta som passar vid alla tillfällen!