Stor Pinocciotårta
ca 12-16 bitar
En Pinocchiotårta är en marängtårta som är lätt att baka och som går att variera i det oändliga.
Eftersom tårtan har två lager är det många som lägger fyllning av skivade jordgubbar, mandarinklyftor eller andra bär eller frukt emellan. Jag tycker personligen att det smakar bäst med bara grädde emellan men det är kul att variera lite med säsongens bär. Tårtan har fler namn och kallas även för Glömmingetårta, Margaretatårta, Brittatårta, Sommartårta eller Herrgårdstårta.
Ingredienser
Detta recept är beräknat till en långpanna med måtten 30x40 cm eller lite större. Vill du göra tårtan i en mindre form kan du följa ursprungsreceptet från min mamma Svea här »
Sockerkaka:
180 g strösocker
0,75 tsk vaniljsocker
150 g rumsvarmt smör
5 st äggulor
160 g vetemjöl
3 tsk bakpulver
6 msk mjölk
Maräng:
5 äggvitor
200 g strösocker
0,75 tsk vaniljsocker
Garnering:
Mandelspån, hackad mandel eller nötter
Om tårtan ska bjudas till någon som är allergisk mot nötter kan man garnera med strössel eller strunta i garnering helt och hållet.
Fyllning:
ca 4 dl vispgrädde
Valfri mängd frukt eller bär (jordgubbar, hallon, blåbär, smultron, konserverade mandariner etc)
Gör så här
Sockerkakan:
Vispa strösocker och smör vitt.
Vispa ner äggulorna en i taget.
Blanda sedan ner vetemjöl, bakpulver och mjölk i äggblandningen.
Lägg ett bakplåtspapper i långpannan och bred ut smeten på detta. Det blir lättare att lossa kakan när den gräddats om du smörjer bakplåtspappret men det är inget måste.
Marängen:
Vispa äggvitorna till riktigt hårt skum och tillsätt sedan sockret lite i taget, smaksätt med vaniljsockret. Var noga med att det inte är något fett i bunken eller på visparna för då blir marängen inte bra. Vispa inte marängen för länge (när den är fast och fluffig är den klar) annars kan marängen bli mjuk när du gräddar.
Bred ut marängsmeten uppe på sockerkakssmeten i långpannan.
Strö mandeln/nötter över marängen.
Grädda kakan i 175° ca 25-30 min på fals 1. Kakan är klar när marängen fått färg och sockerkakan är torr.
Låt kakan kallna.
Montering:
Dela tårtan i två delar.
Vispa grädden och bred ut den på den ena halvan.
Lägg på bär eller frukt om du vill ha det i tårtan.
Lägg den andra tårthalvan, med marängen uppåt, ovanpå grädden och bären.
Ät och njut!
Tips 1 - baka tårtan dagen före
Det går utmärkt att baka tårtan dagen före den skall serveras. Låt den kallna och lägg sedan plastfolie över så kan den stå på köksbänken till nästa dag. Montera ihop tårtan med grädde och bär strax innan tårtan skall serveras.
Tips 2 - gör en jättestor tårta!
Om du skall bjuda många gäster, till exempel på en studentmottagning, ett dop eller ett stort bröllop eller kalas så bakar du två tårtor i långpannan och lägger sedan dessa på varandra med grädde och bär emellan. En så stor tårta räcker till upp emot 30 gäster.
6 september 2024 14:44:12
31 juli 2024 13:57:16
22 maj 2024 13:09:27
22 maj 2024 13:09:59